Hepimiz hayatımızın bir noktasında artırılmış gerçeklik uygulamaları ile karşılaşmışızdır, belki bir oyun oynarken belki de bir uygulama kullanarak makyaj çeşitlerini denerken. Gerçekte var olmayan fakat görebildiğiniz veya yönetebildiğiniz bir şeyle etkileşime girerek artırılmış gerçeklikten en iyi şekilde mobicontrol aracılığıyla faydalanabilirsiniz.
Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi ile Tanışın
Artırışmış gerçeklik, en basit haliyle şu şekilde tanımlanabilir: Gerçek dünyaya dijital öge katmanlarını ekleyerek onu geliştiren ve ilerleten bir teknoloji. Bu ögelere örnek olarak da bilgisayar tarafından oluşturulan grafik, ses ya da video efektleri, dokunsal geri bildirim veya duyusal projeler verilebilir. Bu uygulamalar, gerçek ürünlere ya da fiziksel kaynaklara olan ihtiyacı ortadan kaldırır, teknolojinin temel birimi olarak görev üstlenir. Artırılmış gerçeklik (AR), genelde sanal gerçeklik (VR) ile karıştırılsa da aslında ikisi farklı kavramlardır. Sanal gerçeklik, tüm gerçek ortamı yapay bir ortamla değiştirir. Fakat artırılmış gerçeklik; mevcut bir gerçek ortamın görünümünde uygulanması ve üzerine ses, video, grafik gibi ögelerin eklenmesidir.
Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Nedir?
Artırılmış gerçeklik (AR); dijital görsel ögelerin, sesin ya da diğer duyusal uyarıların kullanımı ile gerçekleştirilen ve teknoloji aracılığıyla sunulan, gerçek fiziksel dünyanın geliştirilmiş halidir. Mobil bilgi işlem ve iş uygulamalarında yer alan şirketler için vazgeçilmez ve zamanla yaygınlaşan bir trend olmuştur. Yükselen veri toplama ve analiziyle birlikte, artırılmış gerçeklik uygulamaların öncelikli hedefleri belirlenmiştir. Bu hedefler; fiziksel dünyanın belirli özelliklerini vurgulamak, bu özelliklerin anlaşılabilirliğini artırmak ve gerçek dünya uygulamaları için akıllı ve erişilmesi kolay bilgiler elde etmektir.
Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Nasıl Çalışır?
Öncelikle bu gerçeklik uygulamalarını kullanmak için cihazınızda etkinleştirmeniz gereklidir. Etkinleştirilmiş bir cihaz veya uygulama kullandığınızda, cihazın ve uygulamanın donanımı nesnenin resmini yakalar. Daha sonra bu resmi, bilgisayarın donanımı ile paylaşır ve nesnenin tüm ayrıntılarına hakim olmak için görüntüyü işler. Hem aynı yüzeyde bulunan nesnenin ne kadar uzaklıkla olduğunu hesaplar hem de diğer nesnelerin, odaktaki ana nesneden ne kadar uzakta olduğunu hesaplar. Artan gerçeklik uygulamaları, tanımlı olduğu cihazda bu öngörüleri uygulayarak gerçek nesnenin üzerinde bir katman oluşturur ve eşsiz bir müşteri deneyimi sunar. Aynı zamanda sanal bilgileri oluşturur ve geliştirir.
Artırılmış Gerçekliğe (AR) Neden İhtiyaç Duyulur?
Dijital bilgiyi fiziksel olana aktarmak için AR’a ihtiyaç duyulur. Artırılmış gerçeklik, uzaktan operasyonlar gerçekleştirerek üretkenliği artırır ve gerçek çalışma alanını yok eder. Daha iyi karar alabilmek için de bu teknolojiye ihtiyaç duyulur. AR bunu, arama ifadesine ilişkin öneri ve tavsiyeler sağlayarak gerçekleştirir.
Artırılmış Gerçeklik Uygulamalarının Avantajları Nelerdir?
Artırılmış gerçeklik uygulamaları, gerçek dünya ortamını bilgisayar tarafından oluşturulan ögelerle zenginleştirir. Kullanıcıya başka şekillerde deneyimleyemeyeceği bir deneyim sunar. Bu deneyim daha yüksek, daha sürükleyicidir ve kullanıcıya zevk verir, anlaşılırlığını artırır. Ticari bakış açısıyla bakarsak eğer şirketlerin bilinirliğini artırır, daha çok müşteri kazandırır ve satışları fazlalaştırır. Aynı zamanda çalışanların üretkenliğinin artmasına katkıda bulunur, gerçek çalışma ortamını ortadan kaldırarak daha keyifli bir çalışma ortamı sunar. Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyayı bilgisayar ile oluşturulan bir ortamla kaplar. Bu şekilde kullanıcı deneyimini geliştirir, bakış açısını genişletir ve değiştirir. Oyun, tasarım, alışveriş, eğitim gibi birçok alanda kolaylıkla kullanılabilir.
En Popüler Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları
Artırılmış gerçeklik uygulamaları, son yıllarda oldukça ilerledi ve popülerleşti. En basit örnek olarak Snapchat filtrelerini hepimiz denemiş veya görmüşüzdür. Tabi ki bu uygulamalar yalnızca Snapchat filtreleriyle sınırlı değil. AR; etkileşimli ve ilgi çeken hava durumu raporlarından, savaş pilotlarının gece ve gündüz hedeflerini bulmalarına yardımcı olur. Bazı popüler AR uygulamaları şöyledir:
• Askeri alanda önemli bir uygulaması olan Heads-Up Display (HUD). Bu teknoloji ile savaş pilotunun görüş alanına doğrudan şeffaf bir ekran yerleştirilir. Bu ekranda; ufuk çizgisi, hava hızı ve irtifa gibi veriler yer alır. Bu ekran sayesinde pilot, verilere ulaşmak için aşağı bakmak zorunda kalmaz.
• Diğer bir uygulama ise kara birlikleri tarafından benimsenmiş olan Başa Monte Ekrandır (HMD). Askerlerin görüş alanı içerisinde görüntülenebilen bu veriler, düşmanın konumunu da içerir. Bu teknoloji aynı zamanda eğitim için simülasyonların geliştirilmesinde de kullanılmıştır.
• Artırılmış gerçeklik, tıp öğrencileri tarafından kontrollü bir ortamda ameliyat yapmak için kullanılır. Doktorlar artırılışmış gerçekliğin görselleştirme özelliğinden faydalanarak hastalara karmaşık tıbbi durumları basite indirgeyerek ve görseller kullanarak anlatırlar. Aynı zamanda ameliyatlardaki risk oranı azalmış olur. Bu da cerrahların gelişmiş duyusal algılarını arttırarak gerçekleşir. MRI veya X-ışını, artırılmış gerçeklik ile birleştirilir. Sonuç olarak cerrah için her şey tek bir görünümde sunulur.
• Artırılışmış gerçekliğin en çok duyulduğu uygulamalar navigasyon konusunda olmuştur. Bu program, cihazın kamerasını üstlerinde gezdirir ve uygulama ekranına birçok ipucuyla birlikte gerçek dünya nesnelerini ekler. Bu ipuçları; binalar ve güzergahları, belirli bir mağaza veya restoranın nerede bulunduğu hakkında bilgiler içerir.
• Bir diğer popüler uygulama ise otellere etkileşimli unsurların eklenmesidir. Bu sayede oteller müşterilerine gerekli bilgileri sunabilir.
• AR oyun deneyimini geliştirmesiyle de popülerleşti. En çok bilinen oyun ise Pokemon Go.
• Ikea Place, nesnelerin gerçek dünya sahnelerine yerleştirilmesini ve kullanıcılar tarafından gözlemlenmesini sağlıyor.
• Microsoft Matematik Çözücü, matematik problemlerini sadece bir tıklamayla çözüyor.
• Google Lens, ilgili arama sonuçlarını bulmak ve kullanıcıya ulaştırmak için tasarlanmış bir resim tanıma teknolojisi. Sinir ağına dayanan görsel analiz sayesinde sonuçların doğruluğu hedefleniyor.
Hangi Sektörler İçin Avantaj Sağlar?
Artırılmış gerçeklik uygulamaları birçok sektörde kullanılır ve avantaj sağlar. Bunlara örnek olarak; askeri, sağlık, endüstri, eğitim, turizm, oyun ve eğlence, alışveriş ve perakende verilebilir.