Etkili Bir Uygulama Yönetimi Stratejisinin Temel Bileşenleri

Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın “Her şirket bir yazılım şirketidir” sözü, işletmelerin her geçen gün gereksinimleri doğrultusunda, iş süreçlerini kolaylıkla ilerletmeleri için yazılımlar kullandığı gerçeğini ortaya koyar. Uygulama yönetim yazılımı, şirket içindeki uygulamaları izlemek ve yönetmek için vardır. Peki etkili bir uygulamanın stratejileri nelerdir ve faydasını en iyi şekilde nasıl görürsünüz? Sorunsuz bir uygulama deneyimi için, güvenliği ve verimliliği artırmak amacıyla Mobil Cihaz Yönetimi gibi güçlü araçları entegre etmeyi düşünebilirsiniz. Uygulama yönetimi hakkında bilmeniz gerekenlere yazının devamından ulaşabilirsiniz.

Uygulama Yönetiminin Tanımı

Uygulama Yönetimi, bir kuruluşun işleyişine uygun tüm gereksinimler için tasarlanan bir yazılım uygulamasının kadar kontrolünü, bakımını, işletimini, güncellemelerini kapsayan döngüdür. Yazılımın yaşam döngüsü boyunca uygulamanın sürdürülebilirliği, güncelleştirilebileceği, güvenli verimli çalışmasını sağlayacağı teknik uzmanlık sunan ve destekleyen bir hizmet anlayışı ile çalışır.

Verimli Bir Uygulama Yönetiminin Önemi

Bir kuruluşun iş sürekliliğinin sağlanması, verimliliğinin artması ve pazarda etkin olması, hata yapma riskinin en aza indirilmesi ancak doğru uygulama ile mümkündür. Süreçte, bir uygulamanın etkili bir şekilde çalışması için kullanıcı sorunlarının devamlı takip edilmesi ve uygulamaya yenilikler yapılarak modernize edilmesi büyük öneme sahiptir. Özetle uygulama yönetiminde uygulanan doğru stratejiler; verimlilikte artış, zamandan tasarruf, maliyette azalış ve sonuç olarak bir kuruluşun uzun vadede başarısına katkıda bulunması açısından çok önemlidir.

Uygulama Yönetimi İşletmeler İçin Neden Önemlidir?

Büyük ya da küçük bir işletme olmanın, uygulama yönetimi yazılımı kullanmanın önemi açısından, bir farkı yoktur. Uygulama yönetimi bir işletmede iş sürekliliğini iyileştirmeye yardımcı olur ve üretkenliği artırır. Ayrıca yeniliklerin benimsenmesinde yardımcı olur. Etkin bir uygulama yönetimi, sorunların azalmasını sağlayarak işletme maliyetini düşürür. İşletmenin hizmetlerine erişimde kullanılan uygulamaların çalışmaması veya sorun olması durumunda güvenlik sorunu ortaya çıkar. Bu durum güvenlik sorunlarını beraberinde getirmekle birlikte şirketin itibarını zedeler. Uygulamanın kesintisiz çalışması, müşteri memnuniyetini de etkiler. Bu nedenle yönetim yapılırken bu hususa dikkat edilmesi kritik bir öneme sahiptir. İşletmelerde kullanılan uygulamaların karışıklığı mevcut BT ekibinin iş yükünü çoğaltırken işlerini de zorlaştırır.

Nasıl Çalışır?

Özel veya satın alınan bir uygulama yönetiminin ortakları, gereksinimleri doğrultusunda DevOps, DevSecOps dahil teknik ekiplerle iş birliği içinde olur. Uygulamanın hizmetini var etmek, yönetmek, test etmek ve iyileştirmek için bu iş birliği önemlidir. Ekipler, uygulamaların güvenliğinden ve doğru çalışmasından sorumlu olurlar. Şartların ve ihtiyaçların değişmesi, bir uygulamanın da işlevlerinin devamlı gelişeceği anlamına gelir. Uygulama yaşam döngüsü yönetimi (ALM) ve Uygulama performans yönetimi (APM) gibi süreçleri olan yönetimde; analistler, yazılım uzmanları, test, üretim ve değişim gibi çok yönlü ekipler birlikte çalışır.

Uygulama Yönetimi Yazılımını Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Uygulama Yönetimi yazılımı kullanımının kuruluşlara önemli ve geliştirici faydaları vardır. Bu faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yenilik İçin Uygundur: Bir işletmenin yenilik yapması, yeniliklerin geliştirilmesi ve yönetilmesinde uygulanan yazılım çok büyük etkendir. Yenilik ve değişimin etkileriyle üretkenlikle beraber gelir artışı sağlanır.

  • Performans ve Verimliliği Artırır: Uygulanan yazılım anlık iş performansını artırdığı gibi uzun vadede performansın gelişmesini sağlar ve başarıyı destekler. Sonuç itibariyle gelir akışı ile verimlilik de artar.

  • Kullanıcı Deneyimini İyileştirir: Yazılım kullanımı; sorunların denetimi ve giderilmesi, yenilikler eklemesiyle kullanıcı deneyimlerini geliştirir ve iyileştirme sağlar. Dolayısıyla üretkenliğin artırılmasında önemli rol oynar. Sonuç olarak ihtiyaçlar karşılanır ve kalitede artış gözlenir.

  • Maliyet ve Zamandan Tasarruf Sağlar: Kullanılan yazılım sayesinde temel işlere odaklanılarak, daha az maliyetle daha kaliteli çalışma elde edilirken toplantılarla harcanan zamandan büyük ölçüde tasarruf sağlanır. Bu da inovasyon ve büyümeye sebep olur.

Doğru Uygulama Yönetimi Yazılımlarını Seçmek

Kuruluş içindeki uygulama yöneticileri ve BT uzmanları yazılımın yaşam döngüsünden sorumlu olmasıyla doğru ve etkin belirledikleri uygulamaları ve yazılımları ihtiyaca göre tanımlarlar. Aynı zamanda iş akışının izlenmesi, nerede verimlilik elde edileceğinin tespit edilmesi, fırsatların belirlenmesi gibi temel işlevleri sağlarlar. Doğru yazılım uygulaması; ihtiyaçlar doğrultusunda güvenlik unsurunu dikkate alarak olası sorunları öngören, iş hedeflerine uygun ve yenilikçi çözüm odaklı hedefler amaçlar. Bir kuruluşun teknolojik gelişmelerde ilerlemesi, çağdaş güçlü bir alt yapıya sahip olabilmesi, yatırımlarını koruyabilmesi uygulanan yazılımın doğru planlanıp seçilmesinden geçer.

Genel Olarak Verilen Hizmetler Nelerdir?

  • Yönetişim: Bir kuruluşun gereksinimlerine göre izlenilecek yolda hangi uygulamaya neden ihtiyaç duyulduğuna karar veren, düzenleyen, iş uygulamalarını geliştirmek ve öngörülen sorunları çözerek, gerekli güvenliği sağlayan ilk aşamadır.

  • Geliştirme: Geliştirme sürecinde, kodların yazılması ve tedarik edilmesi, uygulamanın test edilmesi, geliştirilmesi ve geliştirme tamamlandıktan sonra dağıtımın kolaylığı sağlanır. Sürekli entegrasyon ve sürekli teslimat sağlamak için güçlü yöntemlerle uygulamaya başlanır.

  • Bakım: Uygulamanın hazırlık, dağıtım ve kullanım aşamalarının ardından yaşam döngüsünün yönetimi, kontrolü ve bakımını içeren süreçtir. Yeni sürümler, yanlışların düzeltilmesi ve düzenlemelerin eklenmesini sağlar. Ayrıca bakım, uygulamaların şirket içi bulut gibi bir sunucu türünden diğerine taşınmasını ve barındırmasını da kapsar.