BT destek endüstrisinde devrim, uzaktan yazılımıyla sağlanmıştır. Uzaktan yardım programlarından sonra artan müşteri memnuniyeti, hızlı sürede alınan geri dönüşler, azalan maliyetler gözlemlendiğinden kullanımında artış gözlenmiştir. BT hizmet masası, MSP ve yardım yardım masası bu programın pek çok avantajından SOTİ aracılığıyla yararlanmıştır. Uzaktan yardım programları hakkında daha kapsamlı bilgi edinmek için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
Uzaktan Yardım Programlarının Tanımı
Uzaktan yardım yazılımı, BT teknisyenlerine destek sağlamak amacı ile başka bir bilgisayara ya da cihaza uzaktan erişim imkanı sağlar. Uzaktan bağlantı, teknisyenin uzağında olan bilgisayarı yanındaymış gibi gerçek zamanlı olarak görmesini ve istediği işlemi uygulamasını sağlar. Bu sayede teknisyen, cihazdan uzak olmasına rağmen görevleri gerçekleştirebilir ve sorunları giderebilir. Kullanıcı deneyimi olmadan yeni cihazların kurulumu, uzaktan sorun çözme işlemleri, şifre sıfırlama maliyeti gibi durumlar zor olabilir. Uzaktan yardım programı ile bu durumları gerçekleştirmek kolaylaşır.
Uzaktan Yardım Programlarının Temel Özellikleri
Uzaktan yardım programı ile kullanıcılar cihazın yanına gitmeden cihazlara anında erişim sağlar. Bu da herhangi bir konumdayken cihaza yardım sağlayabilecekleri anlamına gelir.
Uzak oturumdayken kullanıcı cihazın kontrolünü eline alabilir ve yapması gereken görevleri gerçekleştirebilir.
Dosya aktarımı, uzaktan yazdırma, oturumların kaydı, sohbet edebilme, ekran paylaşımı gibi özelliklerle BT teknisyenleri uzaktan erişim sırasında daha üretken olabilirler.
Destek sağlamak amacı ile cihaza uzaktan erişim sağlayan teknisyenler, yardım masaları, yönetilen hizmet sağlayıcıları görevlerini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirler.
Zamandan tasarruf avantajından kaynaklı müşteri memnuniyeti ve işletmeye talep artar.
Uzaktan Yardım Programları Neden Kullanılır?
Sorunları sohbet ya da görüntülü aramalar yoluyla anlatmak çoğu kullanıcı için zorlayıcı bir durumdur. Ancak BT teknisyenleri, uzaktan yardım programları sayesinde bir sorunu kısa sürede kolayca doğrulayabilir ve sorunun çözümü için karşılıklı bilgi alışverişinde bulunabilirler. Bunları dosyaları, videoları veya fotoğrafları açarak; taramalar gerçekleştirerek, kayıtları uzaktan kontrol edebilmesiyle ayarlara erişerek sağlarlar.
Uzaktan yardım programı, sorun gidermenin dışında yeni teknisyenlerin işe alımında da kullanılabilir. Bir görevin nasıl yapılacağını uygulamalı şekilde göstererek bilgi aktarımını güçlendirir.
BT teknisyenleri Zoom veya Microsoft Teams üzerinden ekran paylaşımı yapmak yerine kullanıcının faresinin kontrolünü eline almak için bu programı kullanabilir. Bu kontrolle cihaz yapılandırmalarını kısa sürede tamamlayarak zamandan tasarruf sağlar ve iş yükünü azaltır.
Kimler İçin Uygundur?
Geçmişten uzaktan yardım programını en çok BT ekipleri kullanıyordu. Günümüzde ise evden çalışma durumu arttığı için daha fazla ekip kullanmaya başladı. BT masasına gitmeden, bir bulut ağ geçidi aracılığıyla müşterinin cihazına bağlanmak isteyen tüm ekipler için uygun bir programdır.
Türleri Nelerdir?
Uzaktan yardım programı iki kategoriye ayrılır. Bunlar katılımsız uzaktan yardım ve katılımlı uzaktan yardımdır. Aralarındaki fark, BT teknisyeninin uzaktan yardım sağlarken uzak cihazda bir son kullanıcının bulunup bulunmamasıdır. Ayrıca işlevsellik olarak da farklılık gösterirler.
Katılımsız Uzaktan Yardım Programı
Bu uzaktan yardım programı türünde, teknisyenden uzaktan bağlandığı cihazın başında son kullanıcı olmasa bile erişim sağlayabilir. Uzaktan yardım programları BT ekibinin yönettiği tüm bilgisayarlara bir aracı uygulamasını dağıtımını sağlayarak bunu mümkün kılar. Aracı yükleminden sonra BT ekibi istediği cihaza uzaktan erişim sağlayabilir.
BT teknisyenin bilgisayarı aktif kullanıp kullanmamasının bir önemi yoktur. Bu sayede bilgisayarlara normal çalışma saatleri dışında veya uç nokta kullanımı olmadığı zamanlarda da desteği mümkün kılar.
Katılımlı Uzaktan Destek Programı
Katılımsız uzaktan yardım programı gibi önceden kuruluma gerek yoktur. Teknisyen, bir son kullanıcının bulunması koşuluyla uzaktan erişim sağlayabilir. Bu erişim farklı yollarla yapılabilir. Ancak en yaygını, son kullanıcının bir kod oluşturmasıyla yapılır. Bu kod kullanıcı tarafından teknisyenlere verilir ve teknisyen cihaza bağlanıp kontrolü eline alabilir.
Uzaktan Yardım Programlarının Avantajları Nelerdir?
Bu programların birçok avantajı vardır. Bu avantajlar şu şekilde özetlenebilir:
7/24 Erişim
Teknisyenler herhangi bir konumdayken erişim sağlayabilecekleri gibi istedikleri zaman da erişim sağlayabilirler.
Artan Verimlilik
Kişinin cihazına göre işe alım yapıldığında, BT teknisyenleri kullanıcı sorunlarını tam olarak ele alabildiğinde, çalışanlar herhangi bir sorunu kısa sürede çözüp işlerine geri dönebildiklerinde verimlilik artar.
Daha Az Maliyet
Uzaktan yardım programı sayesinde BT ekibi uzakta olsa da görevler yerine getirilebilir. Bu da ofis alanı maliyetini ortadan kaldırır. Ayrıca sahada iş emirleri en aza indiğinde seyahat süresi ve maliyeti de azalır.
Hız ve Kullanılabilirlik
Özellikle BT ekibinin sahne arkasında olup biteni tam olarak göremediği zamanlarda, destek ve eğitim konusu çok zaman harcatabilir. Kontrolün paylaşılmasıyla BT ekibinin sorunları ilk elden görmesi sağlanır, iletişim düzenli bir şekilde gerçekleştirilerek destek ve katılım süreci hızlanır.
Uzaktan yardım programı herhangi bir zamanda ve yerde kullanılabilir. Bazı durumlarda BT ekiplerinin sorunları çözmesi ve dünyanın her yerinden işe alım gerçekleştirmesi gerekebilir. Küresel şirketler bu program ile BT ekibini birleştirir ve 7/24 desteği gerçek kılar.
Uzaktan Destek Yazılımları Nasıl Çalışır?
Kullanıcı uzak masaüstü oturumunu başlattığı anda istemci cihaz, diğer cihaza bir sinyal iletir. Bu sinyali standart bir dinleme portu üzerinden yapar. İstemci cihaz; bağlantı, oturum açmak ve sisteme erişmek istiyorum mesajı verir. Ana cihaz ise kimlik bilgilerini sorar.
Kimlik bilgileri girildikten sonra ise ana cihaz, dahili bir doğrulama programı kullanarak uzak masaüstü kullanıcı listesini kontrol eder. Oturum açma işlemi tamamlandıktan sonra kullanıcı cihazın ekranını görebilir ve sistemin kontrolünü ele alarak çeşitli işlemleri gerçekleştirebilir.
Karşılaşabileceğiniz Sorunlar Nelerdir?
Uzaktan yardım programını kullanırken bazı sorunlarla karşı karşıya gelebilirsiniz. Bunları bilmek ve önlem almakta fayda vardır. Bu sorunlara örnek olarak şunları verebiliriz:
Arıza süresi: Uzaktan yardım sisteminin gerçekleşmesi tamamen internet bağlantısına bağlıdır. Bağlantı kesintisi ve tüm operasyonun durma olasılığı mümkündür. Şirketlerin, sistemlerini aktif olarak çalışır durumda tutması için güvenilir ve hızlı bir internete sahip olmalıdırlar.
Performans düşüklüğü: Birçok teknisyen aynı anda sisteme erişim sağladığı zamanlarda performansta düşmeler meydana gelebilir. İşletmelerin daima ihtiyaçlarını desteleyecek ve adapte olma yeteneği yüksek sistemlere yönelmesinde fayda vardır.
Donanım ile ilgili sorunlar: Eğer donanımla ilgili bir sorun meydana gelir ise teknisyen, fiziksel olarak müşterisinin bulunduğu konuma gitmek zorunda kalabilir. Bu sorununun çözümünü sağlamak zaman alabilir. Bu yüzden teknisyenlerin önceden önlem alması gerekir.