Cihaz güvenliği, tüm kuruluşlar için büyüyen siber tehditlere karşı mücadele etmek ve savunmalarını güçlendirmek için önemli ölçüde öncelik olmalıdır. BT varlıklarının zarar görmemesi ve izinsiz erişime karşı korunması için cihaz güvenlik stratejilerinin çok katmanlı olması gerekir. Uygulanacak politikalar, birden çok güvenlik araç ve çözümlerinin birlikte çalışmasını ve tutarlı bir süreç içinde yol alınmasını içermelidir. Modern güvenlik tehditlerini güvenilir bir şekilde atlatmaları açısından güvenlik personelinin ve son kullanıcıların süreci en iyi uygulamaları kapsayan güvenlik kılavuzu ile uyumla yönetmeleri işletmeler için kritik öneme sahiptir. Özellikle birbirine bağlı dünyamızda akıllı aparatlarla uğraşırken cihaz güvenliğinin sağlıklı bir şekilde sağlanması çok önemli hale gelir.
Cihaz Güvenliği Nedir?
Cihaz güvenliği; internete bağlı dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar veya Nesnelerin İnterneti (loT) cihazları tarafından iletilen ya da depolanan hassas verilerin korunmasına yönelik cihazların güvenliği için tasarlanan önlemleri ve uygulamaları içeren bir ifadedir. Temel hedefi, sınırlı ağ erişimi ve güçlü kimlik doğrulama ile kurumsal ağa erişimde yetkisiz kullanıma engel olarak cihazların siber tehditlere karşı korunmasıdır.
Neden Önemlidir?
İşletmelerde cihazların çoğunun artık mobil olması, uzaktan çalışma, kendi cihazını getir (BYOD) politikalarının yaygın uygulanması ve loT cihazları; kurumsal ağ güvenliğini korumada risk ve zorlukları beraberinde getirir. Birçok lokasyon ve mobil cihazdan uygulamalara erişimi olan kuruluşların; uygulamalarının ve erişimin güvenliğini sağlamak, veri ihlalleri ve siber saldırılardan kaynaklı risklere karşı önlem almak için doğru cihaz güvenlik araçlarını kullanmaları büyük önem arz eder. Kimlik avı dolandırıcılığı, casus yazılımlar, veri hırsızlığı, kötü amaçlı uygulamalar, güvenli olmayan ağlar gibi cihazlara yönelik tüm bu tehditlerin yanı sıra cihazların kaybedilmesi veya çalınmasından doğacak güvenlik ihlallerini önlemeye yardımcı olması açısından bu güvenlik çok önemlidir.
Cihaz Güvenliği Hangi Unsurları İçerir?
Bu güvenlik kişiler, süreçler ve teknolojiler olarak üç temel unsura dayalı olarak incelenebilir.
Kişiler: Güvenlik uzmanları, hem yerel hem de bulut hizmetlerinde hangi araçların uygulanacağına karar veren, kontrollerini sağlayan ve olası tehditlere karşı ortamları izleyerek güvenliğin temel unsurunu oluştururlar. Ayrıca uzaktan çalışan kullanıcılara da veri sızıntılarını oluşturabilecek risklere karşı eğitim vererek güvenlik açısından önem teşkil ederler.
Süreçler: Etkin bir güvenlik için, güvenliği tehdit eden her bir unsurla mücadele etmede planlamanın çok iyi yapılmış olması gereklidir.
Teknolojiler: Olası tehditlere karşı ortamların güvenliğini sağlayan çok çeşitli teknikler vardır. Casus yazılımlardan koruma programları, yönetim platformları, Web uygulaması güvenlik duvarları (WAF), bot tanımlama, e-posta güvenliği ve daha birçoğu teknik çözümler içerir.
Cihaz Güvenliği Türleri Nelerdir?
Bu güvenliğin siber güvenlik stratejilerine bağlı birkaç türü şu şekilde sıralanır:
Ağ güvenliği: Uygulanan politikalarla kimlik avı ve kötü amaçlı yazılımlara karşı tehditlerin, ağa girişini ve yayılmasını engelleyerek koruma sağlar. Bulut güvenliği bakımından da saldırıyı hemen tespit edip yayılmasını önlediği için önemlidir.
Bulut Güvenliği: Uygulamaların korunması ve uygulamalara güvenli erişimin sağlanması için politikalar içerir. Bulut güvenlik sağlayıcısı (CASB) bulut uygulamaları için güvenlik ve uyumluluk politikalarını uygulayarak birçok kontrolü de kendi tarafından yönetir.
Uç Nokta Güvenliği: Taşınabilir cihazların güvenlik standartlarına uymasını sağlayarak kurumsal ağa güvenli bir şekilde bağlanmasına olanak tanır. Uç nokta güvenliği özellikle BYOD uygulanan kuruluşlar için çok önemlidir. Tehdit tespit edildiğinde hızlı uyarı sistemi ile işletmelerin korunması mümkün hale gelir.
Mobil Cihaz Yönetimi: İzinsiz erişimin önlenmesi ve verilerin korunması için özellikle kişisel cihazlarla erişimin sağlandığı kuruluşlar için önemli olan politikalar içerir. BT uzmanlarının cihazları ve kullanıcılarını uzaktan yönetmesine olanak tanıyan mobil cihaz yönetimi, aynı zamanda ağa bağlı tüm mobil cihazların güvenliğini de sağlar.
Veri Güvenliği: Veri güvenliğini sağlama teknikleri olan şifreleme, anahtar yönetimi, tokenizasyon gibi hassas verilerin ve kişisel bilgilerin korunması için önlemler içerir. Erişimin tek oturum açma ve kimlik doğrulama gibi araçlarla kontrolünü sağlayarak veri kaybının da önüne geçecek çözümler getirir.
E-posta güvenliği: Fidye yazılımlarını yaymak ve kimlik avı saldırıları gerçekleştirmek için en yaygın kullanılan yol e-postalardır. Bu tehditlerin hızlıca tespit edilip önlenmesi ve siber saldırılardan korunmak için kuruluşların, gelişmiş e-posta güvenliği kriterleri ile kuşatılması ciddi önem taşır.
loT Cihaz Güvenliği
loT cihaz güvenliği, loT cihazlarının bir ağa karşı oluşturabileceği tehditleri önler. loT cihazları ağa bağlı olan tüm donanımları bünyesinde taşır. Cihazlara örnek olarak; akıllı termostatları, güvenlik kameralarını, yazıcıları verebiliriz.
Mobil Cihaz Güvenliği
Mobil cihaz güvenliği, bir şirketin verilerine karşı gerçekleşebilecek kötü amaçlı tehditleri izler ve bunlara karşı koruma sağlar. Bunun yanında BT departmanın, kullanıcıları ve cihazları uzaktan yönetmesine imkan tanır. Bu sayede bir ağa bağlı olan mobil cihazlarda güvenliği korur, BT’ye yetkisiz kullanıcılar ve uygulamaları uzaktan engellemesi için fırsat tanır.
Kritik Cihaz Güvenliği Tehditleri Nelerdir?
Kritik tehditler arasında yetkisiz erişim, cihaz kurcalanması, verilerin uzlaşması ve ihlal edilmesi, işlemlerin kesintiye uğraması yer alır. Her biri ayrı sorunlar olmakla birlikte bu sorunların tamamı cihazların güvenliği bakımından sorun arz eder. Bu tehditlere karşı önlem alınması işlerin kesintisiz ilerleyebilmesi ve olası sorunların önlenebilmesi açısından oldukça önemlidir.
Cihaz Güvenliği Tehditlerine Karşı Nasıl Önlem Alınır?
Güçlü bir şifre oluşturun: En az sekiz karakterden oluşan, içinde noktalama ve büyük harf içeren şifreleri tercih etmek çok önemlidir. Ayrıca her farklı hesap için farklı bir şifre kullanmakta güvenlik için önem taşır.
Şifreleme için biyometriden yararlanın: Biyometrik kimlik doğrulama; bir bilgisayara erişim için yüz, parmak izi, ses ve iris tanıma gibi kişiye özgü özelliklerin kullanılmasıdır.
Herkese açık Wifi’den kaçının: Bir mobil cihazın güvenliği sadece veriyi ilettiği ağın güvenliği kadar güvenlidir. Bir cihaza kolayca girebilen, ağa erişim sağlayan ve verileri çalabilen korsanlara karşı temkinli olmak gerekir. Savunma olarak herkese açık Wifi ağlarına bağlanılmamalıdır.
Uygulamalara dikkat edin: Amacı kötü olan uygulamalar, en hızlı büyüyen tehditlerdendir. İş veya kişisel sebeplerden dolayı yapılan bilinçsiz indirmeler, şirketin ağına ve verilerine yetkisiz erişime sebebiyet verebilir. Bu konuda dikkatli olunmalıdır.
Mobil cihaz şifrelemesi: Çoğu mobil cihazda, mobil cihaz şifreleme özelliği mevcuttur. Bu yöntem sayesinde, veriler sadece yetkili kişiler erişebileceği bir koda dönüştürülür. Bu hırsızlıktan korunmayı sağlar ve yetkisiz erişimi önler.