Kurumsal güvenlik, gözetim ve izleme sistemleri, güvenlik görevlileri ayrıca birçok güvenlik önlemleriyle kuruluşları büyük bir güvenlik çemberi içerisine alır. Maalesef ki iç ve dış tehditlerin gerçeğe dönüşmesini sağlayabilecek birçok faktör vardır. Bu tehlikeyi önlemek için kuruluşların, bu güvenlik konusunda hassas olması gerekir.
Kurumsal Güvenliğin Tanımı ve Temel Bileşenleri
Kurumsal güvenlik; bir kuruluşun entelektüel, fiziksel, finansal ve insan varlıklarını oluşabilecek çeşitli tehditlerden korumak amacı ile aldığı önlemleri ifade eder. Kurumsal güvenliğin temel amacı şirket bilgilerini, varlıklarını, personelinin gizliliğini ve bütünlüğünü tüm tehditlerden korumaktır. Bu önemli amacın sorumluluğunu alan kişiler genellikle baş güvenlik görevlisi (CSO) veya küresel güvenlik başkanı olur.
1. YASAL TEDBIRLER
Kurumsal güvenlik stratejileri, şirketinizi yasa dışı suçlardan korumak için büyük bir öneme sahiptir. Eğer bu tür olaylar yaşansa bile hukuki süreçte destek sağlama konusunda da önemli olacaktır. Her zaman bilinçli olunup, ihlal edilebilecek yasalar farkında olunmalı ve işlerde uyumu yakalamak için dikkatli davranılmalıdır. Bazen profesyonel yardım almakta gerekebilir.
2. GÜVENLIK RISKLERININ YÖNETIMI
Kurumsal güvenliğin önemli bir kısmını, güvenlik risklerinin yönetimi kapsar. Buna fiziksel suçlar aynı zamanda fikri mülkiyet ihlalleri ve veri yönetimi ihlalleri de dahildir. Şirketlerde sağlam bir kurumsal güvenlik politikasının uygulanması gerekir. Çünkü riskler kaçınılmazdır. Risklerin gerçekleşme olasılığını en aza indirmek için her türlü zayıf noktanın üzerinde durulmalıdır. Zorluklar ve riskler öngörülmeli ve planlanmalıdır.
Kurumsal Güvenlik Neden Önemlidir?
Kurumsal güvenlik disiplini; işletmeleri, personeli, tesisleri ve varlıkları hedef altına alan iç ve dış tehditlerden korumayı bünyesi altında taşır. Özellikle fiziksel risklerin her düzeyde işletme için ciddi tehditler oluşturduğu bir dünyada, kurumsal güvenliğin önemi göz ardı edilemez. İyi yapılandırılmış bir şirket için olmazsa olmazdır. Neden olmazsa olmaz ve bu kadar önemli olduğunu birkaç madde ile açıklayabiliriz.
Çalışan güvenliği ve refahı
Fiziksel tehditler, çalışanları tehlikeye atmakla kalmaz. Morali, üretkenliği ve çalışma isteğini azaltır. Güçlü bir güvenlik ekibi, çalışanların güvenini ve memnuniyetini sağlar.
Mevzuata uygunluk
Endüstriler, özen yükümlülüğüne yani belirli fiziksel güvenlik önlemlerini içeren, zorunlu kılan katı düzenlemelere tabidir. Uyulmaması söz konusu olunca ciddi cezalandırmaları vardır. Bir güvenlik ekibine sahip olmak, mevzuata uygunluk konusunda kurumlara yardımcı olur.
İtibar yönetimi
Günümüz dünyası yaygın sosyal medya ve anlık haber çağıdır. Güvenlik ihlali olumsuzluklara sebep olarak, halk arasındaki güveni zedeleyebilir. Bu güvenlik, kuruluşun itibarını korumada ve güveni sağlamada riskleri azaltarak rol alır.
Modern Şirketlerin Karşılaştığı Zorluklar ve Tehditler
Şirketlerin karşılaştığı zorlukları birçok başlıkta inceleyebiliriz. Çalışanlara veya müşterilere ait mallara, kurumsal varlıklara karşı işlenen suçlar mülkiyet suçlarını kapsarken, saldırı, taciz, cinayet, soygun gibi suçlar ise şiddet suçlarını kapsar.
Diğer karşılaşılabilecek tehditler arasında, işi caydırabileceği, tedarik zincirini bozabileceği için, siyasi şiddet, gösteriler, isyanlar ve huzursuzluk etkinleri vardır. Ayrıca doğal afetler salgın hastalıklar da tehdit ve zorluklara birer başlıktır.
Kurumsal Güvenliğe Sahip Olmanın Avantajları
Küreselleşen dünya ve bu dijital çağ birçok güvenlik riskini, beraberinde getiriyor. İşyerinin korunması, her kuruluş için önemlidir. Kurumsal güvenliğe sahip olmak demek, zorluklara risk ve tehditlere karşı avantaj sahibi olmak demektir. Bu avantajları şöyle sıralayabiliriz.
Değerli varlıkların korunması: Bu güvenlik sayesinde şirketlerin varlıkları korunur. Fiziksel varlıkların yanı sıra çalışanlara ve müşterilere ait varlıkların da korunması, şirket verilerini koruma, mali kayıplara engel olma, kurumsal güvenliğin avantajlarıdır.
Artan Verimlilik: Kurumsal güvenliğin diğer bir avantajı da kuracağı güvenlik sistemi kameralarla, çalışanların devamlı gözetimde olacağı gerçeği. Bu sayede çalışanlar, görev başında işlerini layığıyla yaparak verimliliğin artışı olacak.
İş Sürekliliği: Fiziksel tehditler; işleyişi yavaşlatabilir, durdurabilir, işletmelerin geçici veya kalıcı olarak kapanmasına bile yol açabilir. Bu güvenlik sayesinde tehditlerle başa çıkmak için stratejiler geliştirilir. İş sürekliliği sağlanır.
Durumsal Farkındalık: Bu güvenlik politikaları içinde, çalışanlara bir şeylerin ters gittiğini önceden anlayıp risk ve tehlikelere önlem olacak farkındalık eğitimi verilir. Bu durumsal farkındalık bir nevi altıncı hisse eşdeğerdir.
Hırsızlığın Önlenmesi: Alarm, güvenlik kameraları, hareket sensörleri güvenlik elemanları gibi tedbirler, kurumsal çıkarların korunmasında göz ardı edilemez. Dışardan ve içerden gelebilecek hırsızlık tehdidinin yanı sıra siber saldırı veri hırsızlığının önlenmesi için de bu güvenlik büyük bir avantajdır.
Kurumsal Güvenlik İş Rolleri
Güvenlik Şefi: Güvenlik stratejilerinin oluşturulmasında rol alan kurumsal güvenlik başkanıdır.
Güvenlik Direktörü: Fiziksel güvenlik sistemlerini yönetmek, güvenlik ekiplerini eğitmek ve STK’lara güvenlik politikalarını hayata geçirmede yardımcı olmak görevidir.
Güvenlik Analisti: Kuruluşun bilgisayar sistemlerini koruma, güvenlik duvarları, yazılım veri şifreleme dahil güvenliğinden ve muhafazasından sorumlu olan görevlidir.
Tehdit İstihbarat Analisti: Riskleri belirleyerek, tehditleri araştırmak, tanımlamak ve güvenlik planlaması yaparak, veri tabanlı öngörüler yaparlar.
Acil Durum Yönetim Direktörü: Doğal afet ve felaketlere karşı başa çıkma, süreç ve strateji geliştirmekte rol alan aynı zamanda müdahale ekibi kurarak liderliğini üstlenen görevlidir.
Seyahat Güvenliği Uzmanı: Şirket misafirlerinin ve seyahat eden çalışanların seyahat güvenliğinden sorumludur. Seyahat güvenliği önlemlerini almak ve yönetmek görevidir.
Yangın Müfettişi: Yerel ve ulusal mevzuat tedbirlerini takip ederek, olası yangın tehlikelerini tespit etmekte ve binaların kontrolünde görevlidir.
Tesis İçi Güvenlik Personeli: Koruma görevlisi olarak da bilinen tesis içi güvenlik personelleri, tesislerde devriye gezmek, araçların ve bireylerin erişimini korumasını sağlamak, güvenlik kameralarını izlemekte görevlidir.
Güvenlik Değerlendirmeleri Nasıl Gerçekleştirilir?
Büyük küçük her türden kurum kuruluş, gereksinimlerine göre kurumsal güvenliklerine yatırım yaparak, sorun ve tehditleri önceden tespit edecek, önlem sağlayacak bir politikaya sahip olmalıdırlar.
Etkili bir güvenlik değerlendirmesi, bu güvenlik önlemlerini değerlendirmeyi ve iyileştirme yolunda destekle önerilerde bulunmayı kapsar.