loT cihazlarının temeline değinmeden ve bu kullanışlı cihazların tanımını yapmadan önce loT’un tanımını iyi öğrenmekte fayda vardır. loT; internete bağlı olan milyarlarca nesneyi ifade eder. Aynı zamanda internet üzerinden cihaz ve sistemleri kullanarak veri toplar ve paylaşır. Farklı amaçta kullanımlar için birçok loT cihazı çeşidi varken birçok loT uygulaması da bulunur. Bu uygulamalara örnek olarak tüketici loT, ticari loT, askeri loT, endüstriyel nesnelerin interneti, alt yapı loT verilebilir. loT cihazlarının temelleri ve sağladığı sınırsız olanaklara SOTİ aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
IoT Cihazlarını (Nesnelerin İnterneti) Anlamak
Nesnelerin interneti loT cihazları; kablosuz şekilde bir ağa bağlanan ve veri iletme özelliğine sahip cihazlar gibi standart olmayan bilgi işlem donanımlarıdır. loT internet bağlantısını kişisel bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletler gibi bilinen bilgi işlem cihazlarının ötesine taşır. İnternet bağlantısı olmayan her türlü cihaza hatta günlük nesnelere kadar genişletir. Teknolojiyle iletişimi sağlanan bu cihazlar loT sayesinde internet üzerinden iletişim kurulabilir ve uzaktan izlenilebilir hale gelir. loT cihazları belirli bir program için planlanır ve diğer loT cihazlarına yerleştirilebilirler. Örneğin arabanıza tanımlanan loT cihazı, trafiği algılayabilir ve buluşacağınız kişiye gecikeceğiniz haberini otomatik bir mesajla iletebilir.
Günümüzde IoT Neden Bu Kadar Önemli?
Günümüzde bu cihazların iş dünyasında birçok önemi vardır. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz:
Verimliliği arttırır: İşletmeler süreçleri otomatik hale getirip optimize etmek amacı ile loT cihazlarından faydalanır. Bu şekilde verimliliği ve üretkenliği arttırmış olurlar. Örneğin loT sensörleri sayesinde ekipman performansı uzaktan izlenebilir ve olası sorunlar önceden tespit edilerek önlenebilir. Böylece bakım maliyetleri azalır ve zamandan tasarruf sağlanmış olur.
Veriye dayanan kararlar: loT cihazları; daha bilinçli iş kararları ve güncel iş modelleri almak amacıyla pek çok veri üretir. İşletmeler bu verileri analiz eder ve bir sonuca ulaşır. Bu sonuç; müşterilerin davranışlarını, operasyon performansını ve Pazar eğilimler hakkında bilgi içerir. Bu bilgiler sayesinde işletmeler; strateji yapma, ürün geliştirme ve kaynak tahsisinde daha doğru ve bilinçli kararlar alabilir.
Tasarruf sağlar: loT cihazları, manuelliği azaltır ve tekrarlanan işlemleri otomatikleştirir. Bu, işletmelerin maliyetlerinin azaltarak kar oranlarını arttır. Örneğin işletmeler cihazlarını, ne kadar enerji tükettiklerini izlemek ve enerji maliyetlerini azaltmak için kullanabilir.
Gelişmiş müşteri deneyimi sağlar: İşletmeler, müşteri fikirleri ve davranışları hakkında veri toplamak amacıyla bu cihazları kullanır. Bu sayede müşterilere kişiselleştirilmiş ve ilgi çekici deneyimler sunabilirler. Ayrıca müşterilerinin davranışlarını daha iyi şekilde analiz ederek ihtiyaçlarına daha iyi şekilde yanıt verebilirler.
IoT Cihazları Nasıl Çalışır?
loT cihazlarının işlevsel farklıkları olmasına rağmen çalışma prensipleri benzerlik gösterir. Öncelikle bu cihazlar, gerçek dünyayla etkileşime girecek şekilde tasarlanmıştır. Cihaz her ne olursa olsun çevresinde olup biteni algılar. Cihazlar genelde entegre bir CPU, ürün yazılımı ve ağ bağdaştırıcısı içerir. Çoğu zaman loT cihazları bir sunucuya bağlanır ve ağda çalışmak için kullanacağı bir IP adresi alır. Çoğu cihaz yalnızca özel ağlarda çalışabilecek şekilde düzenlenmiştir. Kesin olmasa da birçok loT cihazı bir yazılım uygulaması aracılığı ile yapılandırılır ve yönetilir. Fakat bazı cihazlarda da entegre web hizmeti de bulunur.
IoT Cihaz Türleri Nelerdir?
Cihazlar üç ana gruba ayrılabilir. Bu gruplar; tüketici, kurumsal ve endüstriyel olarak sıralanır.
Tüketici bağlantılı cihazlara örnek olarak şunlar verilebilir: Televizyonlar, akıllı hoparlörler, oyuncaklar, giyilebilir cihazlar.
Akıllı bir evde loT cihazları kişinin varlığını algılar ve ona yanıt verir. Mesela bir kişi eve vardığında arabası garajla iletişim kurar ve otomatik olarak cihaz kapısı açılır. İçeride termostat önceden bir sıcaklığa ve ışıklar düşük bir yoğunluğa ayarlanmıştır. Evin diğer kısımlarında hava sıcaklığını tespit eden ve bu verilere göre çimlere az veya çok su veren bir cihaz vardır.
Kurumsal cihazlar, işletmelerin kullanımına özel olarak tasarlanmış cihazlardır. Çok çeşitli cihazlar olmasına rağmen temel amaçları verimliliği arttırmaktır. Bu cihazlara örnek olarak akıllı termostatlar, akıllı aydınlatma, akıllı güvenlik, akıllı kilitler verilebilir.
Endüstriyel cihazlar ise fabrikalarda ve diğer endüstriyel alanlarda kullanılmak için tasarlanmıştır. Çoğu cihaz, montaj hattını veya diğer süreçleri izleyen sensörlerdir. Sensör, süreçlerin en iyi şekilde çalıştığından emin olmak için verileri izler, parçaların değişim sürelerini takip eder.
Yaygın Olarak Hangi Sektörlerde Kullanılır?
Endüstriyel loT:
Üretim aşamasında makinelerin performansını izlemek, arızaları tespit etmek ve üretim sürecini en iyi hale getirmek için yaygın olarak bu cihazlar kullanılır. Ayrıca envanter takibi, tedarik zincirlerinin yönetimi ve bitmiş ürünlerin kalitesini incelemek için de bu cihazlardan yararlanılır. Endüstriyel loT çok geniş bir alan olduğundan kısaca lloT ismiyle de kullanılabilir.
Ev Güvenliği:
loT özellikli algılama sistemleri sayesinde hayat kurtarılabilir. Sensörler ve kameralar kısıtlı alanlara yerleştirilerek evi izinsiz girebilecek kişilerden korur. Ayrıca basınç artışlarını ve küçük sızıntıları tespit edebilme teknolojisiyle tehlikeleri ciddi sorunlara dönüşmeden önce engeller. Bu sayede ev güvenliği sağlanmış olur. Evlerin yanı sıra kalabalık işyerlerinde de bu cihazlar tercih edilerek maksimum güvenlik sağlanabilir.
Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları:
Artırılmış gerçeklik gözlükleri sayesinde kullanıcı gerçek dünya sahnelerine 3D animasyonlar ve video klipleri gibi ekstra bilgiler alır. Bilgiler, kullanıcıya gözlüğün mercekleri içinde sunulur ve kullanıcının internet uygulamalarına erişimi sağlar.
Akıllı Şehirler:
loT, sürdürülebilir kalkınmaya yardımcı bir cihazdır. İklim hedeflerine ulaşmanın en önemli yolu şehirleri akıllı hale getirmektir. loT cihazlarının kullanım alanlarından birkaçı arasında altyapının iyi hale getirilmesi, akıllı atık, akıllı aydınlatma, ortamı izleme, trafiği kontrol etme sayılabilir. Tüm bunlar bu cihazlar sayesinde daha sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Tüketici loT:
Listelenen sektörler arasında en yaygını, tüketici loT’dur. loT, tüm dünyada insanların yaşamını değiştirir. Bu değişim insan sağlığının izlenmesinden evdeki perdelerin açılmasına kadar geniş kapsamlıdır. loT cihazları, günlük hayatı izleyebilir ve otomatikleştirebilir.
Cihaz Bağlantısı ve Ağ İletişimi Nasıl Sağlanır?
loT, akıllı cihazların, birbiriyle ve diğer internet özellikli cihazlarla iletişim kurmasını sağlar. Böylece veri alışverişine ve çeşitli görevleri bağımsız gerçekleştirmeye kapı açar. Birbirine bağlı cihazlardan oluşan geniş bir ağ oluşturur. Bu bağlantı ve iletişim şu şekilde gerçekleşir: Veri, buluta ulaşır. Ulaşım gerçekleşince yazılım veriyi işler ve kullanıcı tarafından cihazların ayarlanması gibi bir işlemin gerçekleştirip gerçekleştirilmeyeceğine karar verir.
Hangi Teknolojiler Nesnelerin İnternetini Destekliyor?
Nesnelerin interneti uzun yıllardır var olmasına rağmen bazı teknolojik gelişmeler sayesinde daha pratik hale geldi.
Uygun fiyatlı ve güvenilir olan sensörler loT teknolojisini daha büyük bir kitleye duyurdu.
İnternet için bir dizi ağ protokolü, veri aktarımı için sensörlerin buluta bağlanmasını kolaylaştırdı.
Bulut platformlarının kullanımındaki artış, hem üreticinin hem tüketicinin altyapıya erişimini kolaylaştırdı.
Hem makine öğrenimi ve analitik konusundaki gelişme hem de bulutta depolanan verilere erişim sayesinde işletmeler iç görüleri daha hızlı ve kolay şekilde toparlayabilir hale geldi.
Konuşmaya dayalı olan yapay zeka ve sinir ağlarındaki ilerlemeler, loT cihazlarına doğal dil işleme teknolojisi sağladı. Böylece cihazları çekici, uygun fiyatlı ve evde kullanılabilir duruma getirdi.