Uzaktan erişim; BT teknisyenlerine, şirket ağına yeni sistemler ekleme; kullanıcılara ise bir ağa veya dosyaya erişimde ofiste bulunma zorunluluğunu ortadan kaldırır. Çalışanların istediği her konumda çalışmasına ve BT personelinin uç noktaları uzaktan takip etmesine ve yönetmesine olanak sağlar. Bu blogda, uzaktan erişim programıyla ilgili merak edilen ve öğrenilmesi gereken birçok konuyu ele alacağız.
Uzaktan Erişimin Tanımı ve Uzak Masaüstü
Uzaktan erişimi; bilgisayara veya bir ağa, farklı bir konumdan bağlanabilme yeteneği olarak tanımlayabiliriz. Bu bağlantı farklı yollarla yapılabilir. Örneğin; sanal özel ağ (VPN) veya bir bilgisayarın diğerini kontrol etmesini sağlayan özel bir yazılım (RMM) aracılığıyla. BT teknisyenleri veya çalışanlarının, BT desteği sağlama ve alma ihtiyacını karşılaması oldukça kolaydır. Kişilerin sahada bulunmasına gerek kalmadan, uzaktan erişim programını ve teknolojilerini kullanarak istediği cihaza uzaktan bağlanabilmesi mümkündür. Uzaktan erişim türlerinden biri, uzak masaüstü sistemidir. Bu araç sayesinde; bilgisayara uzaktan erişim sağlayan kişi, bilgisayar ekranının canlı görüntüsüne erişir.
Uzaktan Erişim Programı Nedir?
Uzaktan erişim programı, kısaca ağ erişilebilirliğini genişletme programıdır. Bunu bir sunucu üzerinden bağlantı kurarak yapar. Kullanıcıların fiziksel olarak bağlanamadıkları sisteme, uzak konumdan yönetme ve görüntüleme imkanı sunar. Kullanıcıların bu erişim programını kullanabilmesi; bir internet bağlantısı veya telekomünikasyon protokolü ile mümkündür. Bilgisayarınıza bu erişim programı yüklendiğinde; o bilgisayarın içindeki tüm dosyalara ve uygulamalara başka bir cihazdan uzaktan erişebilme, sanki fiziken bilgisayarınız yanındaymışsınız gibi özgürce kontrol edebilme kolaylığına sahip olursunuz.
Uzaktan Erişim Programı Türleri ve Protokolleri
Kullanıcılar için birçok uzaktan erişim türü ve protokolleri vardır. Bunlar şu şekilde örneklendirilebilir:
Sanal özel ağ (VPN): Sanal özel ağ yani VPN; kullanıcılarına özel bir ağ aracılığı ile cihazlar veya genel ağ üzerinden veri alışverişini sağlar. Bu yöntemi kullanabilmek için her iki cihazın da aynı VPN’ye bağlı kalması ve aynı erişim yazılımını kullanması gerekir.
Uzak Masaüstü Protokolü (RDP): Uzak masaüstü protokolü yani RDP; başka bilgisayara bağlanmak için bir ağ bağlantısı kullanılır. Grafiksel bir arayüz sağlayan Microsoft programıdır. Kullanıcının RDP yazılımıyla başka bilgisayara bağlanması için yalnızca RDP yazılımı çalıştırması gerekir.
Sanal Ağ Bilgi İşlemi (VNC): VNC, kullanıcıların masaüstü paylaşımları için grafiksel bir sistem sağlar. Eğer bir bilgisayarı uzaktan kendi bilgisayarınızmış gibi kontrol etmeyi amaçlıyorsanız bu yazılım işinize yarayacaktır.
İnternet Proxy Sunucuları: İnternet Proxy Sunucuları, sunucuyu aracı olarak ekleyerek kullanıcıların Proxy sunucu ortamındaki başka bilgisayarlara bağlanmasını sağlar. Uzaktan bağlantı kurulan her iki bilgisayar da aynı Proxy sunucusuna bağlanır.
Uzaktan Erişim Programı Güvenli Bir Şekilde Nasıl Çalışır?
Bilgisayarınızı istediğiniz her konumdan nasıl kontrol edebilirsiniz, bu nasıl mümkün olur? Her programın türü farklıdır fakat genel olarak hepsinin çalışma prensibi birbirine benzer. İlk önce bir yazılıma ihtiyacınız var. Uzaktan erişim sağlayacağınız herhangi bir bilgisayara veya mobil cihaza gerekli uygulamaları yüklemeniz gerekir. Uygulamayı yükledikten sonra, uzaktan bağlanmak istediğiniz cihaza bağlanmayı seçebilirsiniz. Bu cihaz kapanmazsa veya internet bağlantısı kopmazsa, erişiminiz anında gerçekleşecektir.
İşletmeler İçin Uzaktan Erişim Programının Faydaları
İşletmeler, görevlerini kolayca gerçekleştirebilmek için uzaktan erişim programını kullanır. Çünkü işlerini kolaylaştıracak birçok faydası vardır. Örneğin:
Arızalı ve hasarlı cihazların tamiri için teknik destek ekipleri uzaktan müdahale sağlayabilir. Bu hem kullanıcının hem de destek ekibinin zamandan tasarruf etmesine ve işlerin aksamamasına yardımcı olur.
BT, verileri istediği zamanlarda taşıyabilir ve etkinleştirebilir. Bu da daha fazla BT verimliliği ve iş güncelliği sağlar.
BT ekipleri uzak konsolları ve analitiği kullanarak birden çok cihazı uzaktan kontrol eder. Bu şekilde de verimlilik artar.
Uzaktan erişimle, ağdaki cihaz ve sunuculara kimlerin erişim sağlayabileceğini denetleyen bir program yüklenmesi sağlanabilir. Bu sayede güvenlik artar.
Kullanıcı, kişisel bilgisayarının yetersiz kaldığı karmaşık bir görevle karşı karşıya ise daha güçlü bir bilgisayara bağlanarak görevini tamamlayabilir.
Kimlerin Bu Programa İhtiyacı Vardır?
En çok eğitim için öğrencilerin ve öğretmenlerin bu programa ihtiyacı vardır. Uzaktan erişim programının en önemli faydası öğrenci ve öğretmen arasındaki etkileşimi arttırmasıdır. Öğretmenler nerede olurlarsa olsunlar bu program ile dersi kontrol edebilirler. Aynı zamanda öğretmenler, dersin içeriğini öğrencilerin bilgisayarlarına kolayca aktarabilirler. Bir diğer faydası ise ekran paylaşım özelliğidir. Bu teknoloji sayesinde öğretmenler ekranlarını öğrencilerle paylaşabilir ve sınıf içi etkileşim artmış olur.
Doğru Uzaktan Erişim Programı Nasıl Seçilir?
Uzaktan çalışma arttıkça, işletmenizin bilgisayar sisteminin kontrolü için doğru araçlara ve yazılımlara sahip olmak hayati önem taşır. Güvenli bir programa sahip olmak; tüm cihazlardaki ağ sorunlarını hızlı ve kolayca çözmenize, cihazları yönetmenize ve operasyonları istediğiniz konumdan desteklemenize olanak sağlar. Hangi uzaktan erişim türünü seçeceğinizden ve BT ortamına nasıl dahil edeceğinizden emin değilseniz bu maddeleri kontrol edebilirsiniz.
Erişim Yönetimi ve Kolaylığı:
Erişim için, yazılımı cihazlara önceden ekleme yapma veya cihazlar için kimlik ve şifre oluşturarak yetkili erişimini etkinleştirmeniz gerekir. Bu iki şartta birini kuruluşunuza bağlı olarak tercih edebilirsiniz.
Uç noktaya erişim için az zaman harcanması tüm kuruluşların yararınadır. Bu yüzden uzaktan erişim hızlı bir süreçtir ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
Mevcut BT ile Uyumluluğu:
Bilgisayarınızın yazılımına entegre olmayan yeni bir yazılımı yüklemeye çalışmak, uğraştırıcı ve zordur. Halihazırda kullanmakta olduğunuz yazılım ve araçlara uyumlu olacak bir uzaktan erişim çözümünü kullanmak daha kolay olacaktır.
Dahil Edilen Özellikler:
Uzaktan erişim programı birçok özelliği bünyesinde taşıyabilir. Örneğin; oturum kaydetme, dosya aktarımları, bağlantı raporları ve daha fazlası. Güvenli uzaktan erişim çözümünde, sizin şirketinizin ihtiyaç duyduğu ve aradığı özellikler neler? Bunları düşünüp ihtiyacınız doğrultusunda size uygun programı seçebilirsiniz.
Güvenilirliği:
İyi performans gösteren bir program hem güvenilir hem de etkilidir. Güvenebileceğiniz bir programı seçmek, size nerede olursanız olun cihazlara erişim sağlama ve onları yönetme kolaylığı sunar. Ayrıca güvenilirlik sunan programlar daha fazla verim almanıza destek olur.
Karşılaşılabilecek Riskler
Uzaktan erişimin pek çok avantajı varken karşı karşıya kalınabilecek riskler de söz konusudur. Bunları önceden bilip önlem almak kuruluşların faydasına olacaktır. Sistemlere uzaktan erişim, şirket içi altyapı değişikliği söz konusu olduğunda, sunucu gecikmesi ve uzun bir geri bildirim döngüsü sebebiyle performansı yavaşlatabilir. İnternet bağlantısı ve bağlantı hızı, uzak konumlardaki hizmet düzeylerini etkileyerek üretkenliği azaltabilir.